De nieuwe Omgevingswet komt eraan

De wetten op het gebied van ruimtelijke ordening gaan op de schop. Regelgeving over bouwen, natuur, milieu, monumenten en dergelijke wordt in de nieuwe Omgevingswet gebundeld. In totaal worden 26 van de huidige wetten op het gebied van ruimtelijke ordening, en daarmee verband houdende facetten, samengevoegd in de Omgevingswet. Daarnaast zullen slechts 4 van de 120 huidige Algemene Maatregelen van Bestuur overblijven. Dit leidt ertoe dat een initiatiefnemer vanaf 2018 zich nog maar bij één loket hoeft te melden voor een gewenste ruimtelijke wijziging. Vereenvoudiging is dan ook een belangrijke doelstelling van de nieuwe Omgevingswet.
 
Regisseren leefomgeving
De nieuwe wet gaat de fysieke leefomgeving regisseren en neemt een integrale gebiedsgerichte benadering als uitgangspunt. Ieder overheidsniveau ontwikkelt straks een eigen 'omgevingsvisie'. Dit visiedocument wordt aangevuld met het zogenaamde 'omgevingsplan', dat de regels bevat, die van toepassing zijn op het gehele gebied, waarop de omgevingsvisie betrekking heeft.
 
Meer faciliteren
Bij het bepalen van de ruimtelijke ontwikkelingen worden de afwegingen zoveel mogelijk decentraal gemaakt. 'Decentraal wat kan, centraal wat moet', blijft het motto. Van het ambtelijk apparaat zal een meer faciliterende en meedenkende benadering worden verlangd. Het doel is om de initiatiefnemer zo eenvoudig mogelijk duidelijk te maken hoe hij binnen de regelgeving zo goed mogelijk zijn doel kan bereiken.
 
Aanpassen regelgeving
Het is nu nog moeilijk voorstelbaar hoe de huidige ingewikkelde regelgeving zodanig wordt aangepast dat het accent minder op de 'mitsen en maren', en meer op de kansen komt te liggen. De WLTM-makelaars zijn veelvuldig in onderhandeling met gemeenten over ruimtelijke wijzigingen, met name bij reconstructies en bij de toepassing van 'ruimte voor ruimte'-regelingen. Wij kijken dan ook reikhalzend uit naar meer werkbare procedures en houden u de komende jaren op de hoogte van de nieuwe mogelijkheden die de Omgevingswet gaat bieden. Aarzelt u niet om uw vragen aan ons voor te leggen! Een van onze bestuursrechtelijke advocaten of de specialist ruimtelijke ordening helpen u er graag mee.