WLTM-nieuwsbrief februari 2016


 
 
alt text
Veel vraag naar grond, minder transacties
Mede door schaalvergroting, nieuwe regels, de lage rente en strengere mestwetgeving is de behoefte aan agrarische grond de laatste jaren alleen maar toegenomen. Toch komen er grote verschillen voor tussen de verschillende sectoren. Wilt u weten hoe het beeld is in uw sector, lees dan verder.
 
 
 
alt text
Wijziging indienen pachtovereenkomst bij RVO (Grondkamer)
Met ingang van 1 januari zijn er een aantal zaken veranderd ten aanzien van het afsluiten en indienen van een pachtovereenkomst. Wij hebben deze wijzigingen voor u overzichtelijk op een rijtje gezet. Lees verder.
 
 
 
Twintigjarige samenwerking met makelaar betaalt zich uit voor Opti-flor
 
alt text
Het Westlandse Phalaenopsisbedrijf Opti-flor is een betrekkelijk nieuwe speler in de sierteeltbranche. De neven Marco en René Hendriks maakten in 1999 de overstap vanuit de tomatenteelt naar de Phalaenopsis. Ruim 15 jaar later is het bedrijf, met vijf vestigingen en een jaarlijkse productie van meer dan 6 miljoen potorchideeën, uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende aanbieders van Phalaenopsis. Lees verder om te zien waarom een samenwerking van twee decennia met WLTM-makelaar Peter van der Knaap zich uitbetaalt voor Opti-flor.
 
alt text
 
Voorkom dat u teveel betaalt in verband met te hoge WOZ-vaststelling
Het vaststellen van de WOZ-waarde levert in de agrarische sector nog weleens discussie op. Als gevolg van onvoldoende kennis en het niet juist toepassen van regelgeving resulteert dit met grote regelmaat in de vaststelling van een te hoge WOZ-waarde. Met het 'WOZ-seizoen' in aantocht' is het handig om te weten waar het mis kan gaan bij de vaststelling van de WOZ-waarde. Lees verder.
 
 
 
 
Percentage uitbreidingsplannen in Nederlandse glastuinbouwsector neemt toe
 
alt text
 
8,6% van de Nederlandse glastuinders heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Dit is een toename ten opzichte van 2014. Daarnaast heeft 9,1% plannen om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen. Dit blijkt uit de resultaten van de Nederlandse GlastuinbouwScanner 2015. Lees verder voor meer cijfers over de stand van de Nederlandse glastuinbouwsector.
 
 
 
alt text
NRVT-taxateurregister een feit
Nieuwe taxateursregister NRVT waarborgt kwalitatief advies
Met de introductie van het nieuwe taxateursregister NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) komt een einde aan een jarenlang overleg over de wens tot oprichting van één centraal register voor onafhankelijke en deskundige taxateurs van vastgoed. Lees verder.
 
 
 
alt text
Gratis cursus onteigening
Bij onteigeningsprocedures komt veel kennis en expertise om de hoek kijken. De Rijksoverheid heeft op 16 januari een 'Handreiking Administratieve Onteigeningsprocedure' uitgebracht met nuttige informatie over onteigening. Meer weten? Lees dan verder.
 
 
 
 
De nieuwe Omgevingswet komt eraan
 
alt text
 
De wetten op het gebied van ruimtelijke ordening gaan op de schop. Vereenvoudiging is een belangrijke doelstelling van de nieuwe Omgevingswet. Vanaf 2018 hoeft een initiatiefnemer zich nog maar bij één loket te melden voor een gewenste ruimtelijke wijziging. Lees verder om meer te weten over de nieuwe Omgevingswet.
 
 
 
 
 
WOZ-waardes van woningen vrij opvraagbaar per 1 oktober
De openbaarheid van gegevens over de waarde van onroerend goed zal dit jaar worden verruimd. De wijziging van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) zal op 1 oktober 2016 in werking treden. Vanaf dat moment kunnen burgers WOZ-waardes van objecten opvragen. Wilt u meer weten over deze wijziging? Lees dan verder.
 

Bezoek ons op de Tuinbouw Relatiedagen!

Bezoekt u binnenkort de Tuinbouw Relatiedagen in Gorinchem? Kom dan zeker even langs in de stand van WLTM Makelaardij. U vindt ons in stand 378. Lees hier meer over de Tuinbouw Relatiedagen.